Întrebări frecvente

Ce reprezintă A.O. Comunitatea Tinerilor Ambițioși și platforma www.cta.md?

Comunitatea Tinerilor Ambițioși este o asociaţie obştească neguvernamentală, apolitică, nonprofit, independentă din punct de vedere juridic înființată la 8 februarie 2016, fiind condusă de tineri care doresc o schimbare în comunitatea în care se află.

Platforma www.cta.md este locul în care ideea TA de a face o lume mai bună îşi poate găsi susţinere de la o comunitate de oameni care cred în schimbare şi care vor să ajute în mod concret şi eficient la realizarea de proiecte sustenabile cu impact social.

Site-ul organizației A.O. Comunitatea Tinerilor Ambițioși – www.cta.md, funcţionează pe principiul de crowdfunding, prin care iniţiatorii unui proiect primesc finanţare de la o reţea ai cărei membri oferă bani în schimbul unor recompense generate de proiect.

Ce este crowdfundingul?

Crowdfundingul reprezintă o metodă de finanţare prin care idei, proiecte sau startup-uri pot strânge fondurile necesare pentru a deveni realitate sau pentru a demara / continua / extinde anumite activităţi.

Concret, o campanie de crowdfunding presupune colectarea online a mici sume de bani de la mai multe persoane (susţinători), bani care vor fi utilizaţi ulterior pentru finanţarea ideii, proiectului sau startup-ului respectiv.

Cum funcţionează o campanie de crowdfunding?

Derularea unei campanii de crowdfunding presupune crearea unei pagini de campanie, promovarea acesteia în rândul publicului larg şi comunicarea permanentă cu susţinătorii.

A crea o pagină de campanie înseamnă a încărca pe platforma de crowdfunding o descriere – text a ideii / proiectului / startup-ului tău, un video de prezentare despre ceea ce doreşti să faci, şi câteva recompense pentru a recunoaşte şi a mulţumi celor care te susţin financiar şi cred în ideea ta.  Desigur, va fi nevoie să menţionezi suma pe care intenţionezi să o colectezi şi data de încheiere a campaniei. Detalii şi recomandări despre realizarea descrierii, a video-ului şi a recompenselor găseşti AICI, AICI şi AICI.

A promova o campanie de crowdfunding înseamnă a populariza, a mediatiza şi a informa un număr cât mai mare de persoane despre faptul că eşti în căutare de fonduri pentru ideea / proiectul / startup-ul tău. De asemenea, trebuie precizat faptul că în schimbul contribuţiei financiare, fiecare va beneficia de o recompensă ce are directă legătura cu proiectul. Detalii şi recomandări despre promovarea campaniei tale de crowdfunding găseşti AICI.

A comunica cu susţinătorii campaniei tale înseamnă să le recunoşti şi să le apreciezi gestul de susţinere a proiectului tău, să le răspunzi tuturor întrebărilor cu privire la proiectul tău, să clarifici orice nelămuriri apar. În orice moment al campaniei, comunicarea trebuie să fie transparentă, politicoasă, caldă, umană. Nu scăpa din vedere faptul că printr-o campanie de crowdfunding te adresezi oamenilor, şi nu unei instituţii / companii / bănci, etc.

Care sunt criteriile generale?

  • vizitatorii care se înregistrează pe site și își fac pe profil, devin membru și, prin urmare, își dau acordul cu regulile site-ului. Utilizatorii site-ului pot posta propriile articole și/sau propriile lor proiecte – campanii de colectare a fondurilor.
  • utilizatorii care doresc să plaseze proiectele lor pe cta.md, acționează pe platformă de beneficiari, iar utilizatorii care fac donații pentru beneficiari, acționează în calitate de donatori.

Responsabilitatea Beneficiarului este de a rambursa donatorilor recompensa promisă de pagina de proiect, pe care fiecare din donatori o preia. Atunci când un utilizator face o donație pentru un proiect, intre acesta și Beneficiar are loc un acord, o înțelegere nescrisă. Prezentul acord și regulile care guvernează activitatea ambelor părți ale acordului sunt furnizate în categoriile „Obligațiile beneficiarului” și „Obligațiile donatorilor.”

Ce fel de proiecte vor fi acceptate pe cta.md?

Orice proiect care este menit să aducă o schimbare, un folos comunității sau proiecte ce vizează inovații și afaceri personale. Nu vor fi acceptate inițiativele politice, proiectele ce promovează alcoolul, produsele din tutun, drogurile sau alte produse și servicii ce sunt ilegale în Republica Moldova.

Poate o companie să se desfășoare mai mult de 90 de zile?

E posibil. Dar durata recomandată a unei campanii este de două sau cel mult trei luni. Astfel, se poate analiza cât de solicitat și necesar este produsul sau serviciul oferit de proiect pentru societate.

Ce acte sunt necesare pentru a crea propriul proiect de colectare a fondurilor pe site-ul cta.md?

Pentru semnarea contractului cu administrația A.O. Comunitatea Tinerilor Ambițioși e nevoie pentru persoanele fizice prezentarea buletinului de identitate iar pentru persoanele juridice actele emise de Ministerul Justiţiei și/sau Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova. Important este de a vă încadra în setul de Reguli, propus de noi pentru acceptare. În cazul în care mai e nevoie de prezentat ceva acte auxiliare, veți fi anunțat prin e-mail.

Există posibilitatea donațiilor anonime?

Da, pe site există o opțiune de donații anonime.

Pot să aleg singur cui să donez fondurile?

Dreptul de a alege cine va beneficia de asistență revine întotdeauna donatorului.

Cum raportez o violare a dreptului de autor?

În cazul în care ați identificat violarea dreptului de autor pe platforma www.cta.md, vă rugăm să ne transmiteți un e-mail cu dovezile ce atestă această încălcare pe info@cta.md.

Pot fi desfășurate mai multe campanii de colectare a fondurilor online pe cta.md?

Desigur, puteți rula mai multe proiecte de colectare a fondurilor online, important însă este ca ele să nu fie identice și să nu să se suprapună la campaniile existente, plasate pe site.

Ce întreprinde A.O. Comunitatea Tinerilor Ambițioși pentru a garanta siguranță donatorilor și beneficiarilor?

Pentru a ne asigura de folosirea resurselor financiare întru îndeplinirea scopurilor fiecărui proiect, A.O. Comunitatea Tinerilor Ambițioși va semna câte un contract cu fiecare proiect sau inițiativă de colectare a fondurilor de pe platformă.

Pentru a oferi o siguranță mai mare donațiilor, A.O. Comunitatea Tinerilor Ambițioși folosește o platformă personalizată de donație și un modul securizat de plată: bpay.md achiziționat de la “ARTOSIS” SRL, care își desfășoară activitatea în conformitate cu Legislația în vigoare a Republicii Moldova cu privire la Servicii de plată și monedă electronică № 114 de la 18.05.2012 și activează în baza licenței Băncii Naționale a Republicii Moldova.

Care sunt taxele platformei de crowdfunding a A.O. Comunitatea Tinerilor Ambițioși?

Înregistrarea pe site-ul www.cta.md este gratuită, la fel și crearea unui proiect și/sau trimite un articol.

A.O. Comunitatea Tinerilor Ambiţioşi reţine un comision de 4.5% din suma strânsă, iar operatorii de plată reţin aproximativ 5.5% din sumele donate. Concret, iniţiatorul proiectului va primi suma colectată minus comisionul aferent platformei şi minus comisionul reţinut de terţe părţi ce operează plata.

Vă rugăm să atrageți atenție la acest comision când calculați suma de care aveți nevoie pentru realizarea cu succes a proiectului.

De ce retine A.O. Comunitatea Tinerilor Ambițioși o taxa?

Comunitatea Tinerilor Ambițioși este o asociaţie non-profit, sursele sale de venit fiind sponsorizările directe si procentul reţinut din proiectele realizate. Procentul reţinut este alocat promovării proiectelor si dezvoltării tehnice a platformei.

Ce urmează după finalizarea cu succes a campaniei de colectare a fondurilor?

Principala obligație a beneficiarilor este să-și îndeplinească toate promisiunile făcute de ei în procesul campaniei de colectare a fondurilor.

În cazul în care proiectul a fost finanțat cu succes, inițiatorul proiectului este responsabil de a-l finaliza, în conformitate cu obligațiile asumate în fața donatorilor.

Din ce surse este finanțată activitatea A.O. Comunitatea Tinerilor Ambițioși?

Activitățile noastre sunt finanțate din sursele proprii ale Fondului organizației, din cotizațiile de membru, precum și din donații și granturi.

Cum pot afla răspunsuri la alte întrebări?

Dacă nu reușiți să găsiți răspunsul la întrebările Dumneavoastră aici, puteți să ne contactați la următoarea adresă de e-mail: info@cta.md.

Sunt interesat de un parteneriat cu A.O. Comunitatea Tinerilor Ambițioși, cum vă pot contacta?

Excelent! În cazul în care sunteți o organizație, instituție sau altă persoană interesată în parteneriat, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: info@cta.md.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!